Ръстът на американския трудов пазар показа признаци на забавяне през юли и производителите намалиха часовете на работниците, което съвпадна с новата ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай. Това би могло да доведе до допълнително намаляване на основните лихви от Федералния резерв следващия месец.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Министерството на труда следи внимателно ситуацията на пазара на труда, след като президентът Тръмп обяви допълнителни 10-процентни мита върху останалия китайски внос за 300 милиарда долара – ход, който причини загуби на финансовите пазари.
Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл определи очакваното облекчаване на монетарната политика като застраховка срещу нискоходящи рискове за 10-годишната икономическа експанзия – най-дългата в историята на САЩ.

снимка: wallscover.com

снимка: wallscover.com

Списъкът със служители в частния сектор се е увеличил със 164 000 работни места миналия месец. Икономиката обаче е създала с 41 000 по-малко работни места през май и юни от предварително очакваните. За юли работните места остават в съответствие с очакванията на икономистите.

На този фон средната работна седмица отбелязва спад през юли, тъй като производителите намалиха часовете за труд – знак, че икономическият растеж се забавя през третото тримесечие.

Търговската война носи загуби от очакваните данъчни приходи от сектора на производството, който бележи спад в две поредни тримесечия. Инвестициите също претърпяха удар, свивайки се във второто тримесечие за пръв път от три години и допринасяйки за забавянето на растежа до 2.1 процента на годишна база. През първите три месеца на годината икономиката на САЩ нарасна с 3.1 на сто.


Share Follow

Leave A Reply