Папа Франциск днес отново поиска “прозрачност, искреност и съпричастност” с жертвите на свещеници, а “културата на съчувствието” да бъде предпочитана пред “културата на злоупотребата”, предаде Франс прес. “В последно време успяхме да чуем по-ясно често заглушавания вик на нашите братя, които са жертви на злоупотреба с власт, злоупотреба с убежденията, сексуална злоупотреба от страна на ръкоположени свещеници”, пише папата в писмо до свещениците по случай 160 години от смъртта на френския духовник, известен като Светия свещеник от Ар.

снимка: ihradio.com

снимка: ihradio.com

“Ние сме твърдо ангажирани с прилагането на необходимите реформи за стимулиране из основи на култура, опираща се на свещеническото съчувствие, за да не намира културата на злоупотребата място за развитие”, добавя той.
“Днес искаме прозрачността, искреността и съпричастността с жертвите да се превърнат в начина, по който сътворяваме историята и това да ни помогне да обръщаме по-голямо внимание на човешкото страдание”, заявява аржентинският папа.
Ватикана
През май папа Франциск промени вътрешното законодателство на Римокатолическата църква, в което сега е задължително свещениците или други духовници да съобщават всяко съмнение за сексуално агресия или тормоз. Папата въведе и задължение да се сигнализира всеки опит на католическата йерархия да прикрие сексуални посегателства от свещеник или друго духовно лице. Също така се нарежда на всички епархии по света до една година да създадат система, която позволява на обществеността да сигнализира случаи на сексуални агресии. Папата също така заклейми поредицата случаи на насилие с огнестрелно оръжие в САЩ и се моли за жертвите. Той заяви, че тези нападения са извършени срещу беззащитни хора, предаде Ройтерс.


Leave A Reply