Индия премахна специалния статут на Кашмир. Правителството в Делхи бързо взе решение да отмени член 370 в конституцията, който даваше на региона относителна автономия. За контрола над Кашмир спорят Пакистан и Индия.

Ново напрежение между Индия и Пакистан се надига след решението на Делхи да снеме специалния статут на региона Кашмир. Индийското правителство отмени с президентски указ член 370 от своята конституция. В него бе записано, че Кашмир разполага с автономни права, макар и за контрола над него да претендират и Пакистан и Индия.Китай, Индия, знамена

С отмяната на специалния статут, правителството на премиера Нарендра Моди допълнителни затяга хватката над спорния регион. Миналата седмица в Кашмир бяха разположени хиляди военни заради потенциална терористична заплаха. Тогава бе наредено и на туристите да напуснат Кашмир. Управляващите в Делхи са внесли и законопроект, който предлага разделяне на територията на два региона – пряко управлявани от Индия.

Ходът на Индия се очаква да бъде последван от решителни действия на Пакистан. Хималайският регион е разделен от десетилетия между двете държави и винаги е бил определян като бомба със закъснител. И Пакистан и Индия разполагат с ядрено оръжие, което според анализаторите допълнително нажежава напрежението и предизвиква безпокойство у международната общност.


Share Follow

Leave A Reply