Православната църква отбелязва Преображение Господне. Това е един от 12-те големи Господски празници. Църквата прославя този ден още в първите векове на християнството. Празникът отразява явяването на Иисус Христос в небесната слава пред учениците му Петър, Йоан и Яков.

снимка: bgjournal.info

снимка: bgjournal.info

Събитието се случва на планина Тавор, в областта Галилея. Там Иисус се преобразява пред своите ученици. Църковното предание разказва, че около Иисус взима със себе си Петър, Йоан и Яков, за да се помоли на планината. Докато Спасителя се моли, учениците забелязват, че видът на лицето Му се изменява, а дрехата му става бяла и бляскава. Според народните вярвания, ако човек си пожелае нещо и се моли искрено, Бог ще чуе молитвата му.
снимка: www.glas.bg

снимка: www.glas.bg

В този ден съществува забрана да не се къса и яде грозде. Старите българи са смятали, че то не е покръстено. Лозарите на този ден са ставали рано и са отивали на лозето, за да покръстят първия гроздак. Традицията повелява след това да се отиде в църквата гроздето да бъде благословено за богата реколта.


Share Follow

Leave A Reply