Войната с Иран е майка на всички войни, заяви иранският президент Хасан Рохани в реч, излъчена на живо по държавната телевизия, като предупреди за пореден път, че корабоплаването може да не е безопасно в протока Ормуз, съобщава “Ройтерс”.

Напрежението между Иран и Запада нараства от миналата година, когато САЩ се оттеглиха от международно споразумение, което ограничи ядрената програма на Ислямска република в замяна на облекчаване на икономическите санкции срещу Иран. “Мирът с Иран е майка на целия мир, войната с Иран е майката на всички войни”, обясни Рохани в реч, която възхвалява и външния министър Мохамад Джавад Зариф. Ако САЩ искат да водят преговори с Иран, тогава те трябва да отменят всички санкции, а на Иран трябва да бъде разрешено да изнася нефт, допълва той.

снимка: CNN

снимка: CNN

Подхранвайки страховете от война с глобални последствия в Близкия Изток, Иран задържа британския танкер “Стена Имперо” близо до протока Ормуз, за две седмици след като британски морски пехотинци задържаха ирански танкер близо до Гибралтар. “Пролив за пролив. Не може Ормуз да е отворен за вас, а Гибралтар затворен за нас”, коментира Рохани. Приблизително една пета от петролния трафик в света преминава през стратегическия проток Ормуз. В неделя Иран задържа иракски нефтен танкер в Персийския залив, за който заявиха, че превозва контрабандно гориво.


Share Follow

Leave A Reply