Русия ще подкрепи кандидатурата на представителя на България Кристалина Георгиева за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Това се казва в съобщение на уебсайта на Министерството на финансите на Руската федерация, цитирано от TACC. “Русия има положително отношение към номинирането на кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще бъде готова да я подкрепи по време на предстоящия вот”, се казва в съобщението.

снимка: imf

снимка: imf

На 2 август 2019 г. Европейският съюз реши да предложи Георгиева за поста шеф на МВФ. За първи път в 75-годишната история на Фонда той може да бъде ръководен от представител на държава, чиято икономика принадлежи към „развиващите се пазари“, заяви финансовото министерство.
Георгиева вероятно ще спечели вота, тъй като страните от ЕС имат 44% от гласовете на МВФ, за да получи повече от 50% от гласовете, кандидатът от България трябва да събере подкрепата само на няколко държави. “Кандидатурата на Георгиева изглежда е правилният избор. Госпожа Георгиева е блестящ дипломат, всестранно обучен икономист, компетентен високопрофесионален финансист. В ситуацията на засилващ се протекционизъм в световната икономика нейният опит в решаването на проблеми на развитието ще бъде полезен както никога досега”, посочват от руското ведомство.

Както бе съобщено през юли 2019 г., Кристин Лагард временно престава да изпълнява функциите на управляващ директор на МВФ във връзка с издигането на нейната кандидатура за поста на ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ). На този пост тя трябва да замени италианеца Марио Драги на 1 ноември.


Share Follow

Leave A Reply