Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи замразяване на всички държавни активи на Венецуела в САЩ, рязко ескалирайки кампания за икономически и дипломатически натиск, насочена към отстраняване на Николас Мадуро от власт, съобщава “Ройтерс”. Заповедта, подписана от Тръмп, надхвърля санкциите, наложени през последните месеци срещу държавната петролна компания и финансовия сектор на страната, както и мерките срещу десетки венецуелски служители.

снимка: AP

снимка: AP

Действието на Тръмп, най-тежкото досега срещу Мадуро, не само забранява американските компании да се занимават с правителството на Венецуела, но и отваря вратата за възможни санкции срещу чуждестранни фирми или лица, които го подпомагат. Руските и китайските компании са сред онези, които все още извършват значителен бизнес в южноамериканската страна от ОПЕК. “Цялото имущество и дялове в имуществото на правителството на Венецуела, които са в Съединените щати … са блокирани и не могат да бъдат прехвърляни, изплащани, изнасяни, изтегляни или раздавани по друг начин”, съгласно изпълнителната заповед, издадена от Белият дом.

Тръмп обясни по-рано, че обмисля карантина или блокада на Венецуела, въпреки че не е споменал, кога или как ще бъде наложена такава блокада. Той предприема по-сериозни действия, след като многобройните кръгове от санкции не успяха да обърнат военните на Венецуела срещу Мадуро или постигнат значителен напредък в отстраняването му от власт.

 

 


Share Follow

Leave A Reply