В разгара на ожесточения спор между САЩ и Китай 46 страни подписаха споразумение на ООН за разрешаване на търговски спорове, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, предава “Фокус”.

снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

Т.нар. Сингапурска конвенция беше подписана в едноименната държава от Югоизточна Азия. САЩ и Китай също са сред първите подписали документа. Европейският съюз (ЕС) още не е решил дали да се присъедини към конвенцията като блок или отделните страни-членки сами да преценяват дали да подпишат документа. Целта на споразумението на ООН е да улеснява трансграничните спорове чрез посредничество. Това ще допринесе за ускоряване на процедурите и ще струва по-малко от сложното съдебно дело или арбитраж. Засега обаче от законова гледна точка това е трудно да приложимо. Именно затова бе подписана конвенцията, макар мнозина експерти да изразяват съмнение в успеха й.
Германската индустрия отговори с облекчение на споразумението.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Сингапурската конвенция е положителен принос за насърчаване на световната търговия в трудни времена“, заяви Федерацията на германските индустрии (BDI). Вярно е, че търговските спорове между държавите не може да бъдат решени чрез нея. Но конвенцията е важен сигнал, точно защото САЩ и Китай са сред първите подписали. „ЕС като цяло или държавите-членки поотделно трябва бързо да се присъединят към конвенцията, за да засилят многостранния търговски режим“, изискват от асоциацията.
Заместник генералният секретар на ООН Стивън Матиас похвали споразумението като „новаторска конвенция” за мирно разрешаване на спорове.


Share Follow

Leave A Reply