Продължава умъртвяването на прасетата в населените места, където има огнища на африканска чума. Днес изтича срокът за доброволно умъртвяване на домашни прасета в Хасково и Добрич.

В Добрич днес излизат на протест събирачи на трюфели, билкари и пчелари. Заради забраната за свободно придвижване те не могат да осъществяват дейността си. Сезонът на трюфелите съвпада с периода на забраната. А голяма част от пчелините са в забранената зона. Не спира и протестът в района на Крушаре. Пътят Сливен – Ямбол остава затворен. Гражданското неподчинение там продължава шести ден.свине

Вчера след среща на земеделския министър Десислава Танева с ресорния еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, стана ясно, че България ще получи близо 14 млн. евро за борба с чумата. До седмица ще получим 2,9 млн. евро за дезинфекция и други мерки срещу разпространението на заразата, а до месец – още 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища в свинекомплексите и лични стопанства. В България има регистрирани 126 000 прасета в индустриални свинеферми, в които е открита заразата. От тях 80 000 вече са умъртвени.


Share Follow

Leave A Reply