Свинекомплексите в Русе, засегнати от африканската чума, започват подготовка за възстановяване на дейността си. Фермите в Николово и Бръшлен, където бяха умъртвени и загробени близо 60 000 прасета, вече изчисляват какви компенсации ще искат от държавата и какви средства ще са им необходими за подновяване на работа. Тъй като процесът е дълъг, най-вероятно те ще започнат да функционират отново едва през пролетта.

Два от трите свинекомплекса в Русенско, които пострадаха от африканската чума по свинете, вече се готвят за възстановяване на дейността си. Евтаназията и загробването на животните в Николово и Бръшлен приключи и започна активната дезинфекцията на производствените халета.

снимка: www.gokunming.com

снимка: www.gokunming.com

 

Собствениците ще могат да вкарат нови прасета във фермите най-рано след шест месеца. За да не плъзне заразата отново, терените, където са загробени животните, са оградени и сигнализирани с предупредителни табели. „Това става след приключване на умъртвяване на животните, прави се експертна оценка и се изчисляват съответните обезщетения.“ За дейностите по ликвидиране и загробване на животните фермите ще получат между 300 и 600 хиляди лева.


Share Follow

Leave A Reply