Засилването и разширяването на влиянието на Китай в света изискват анализ и адекватен отговор от страна на НАТО, каза днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, който е на посещение в Австралия.

китай
“Не става дума за придвижване на НАТО към Тихия океан, а да се реагира на факта, че Китай все повече се приближава към нас: мащабни инвестиции в ключови инфраструктури в Европа, засилено присъствие в Арктика, а също и в киберпространството. Всичко това кара НАТО да реагира на засилването на Китай, и ние правим това не на последно място чрез тясно взаимодействие с нашите партньори в този регион – Австралия, Нова Зеландия,а също така с Япония и Южна Корея”, каза Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Столтенберг отбеляза също, че още не е взето решение за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион. “Вчера разговарях с министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър и той каза, че за разработването и разполагането на нови оръжейни системи със среден обсег в този регион е необходимо време и решение още не е взето”, посочи шефът на алианса


Share Follow

Leave A Reply