Румяна Коларова е доцент по сравнителна политология, ръководител на катедра “Политология” и директор на магистърска програма „Европейска интеграция” в СУ “Свети Климент Охридски”. Специализирала е в Лондон, Флоренция и в Ню Йорк. Секретар по образование, наука и гражданско общество при президента Росен Плевнелиев. От 6 август до 7 ноември 2014 г. е министър на образованието, младежта и науката в състава на служебното 90-то правителство на България.

Румяна Коларова

Стана ясно, че партията на Слави Трифонов “Няма такава държава” ще бъде учредена на 5-и октомври. Има ли шансове партия на телевизионен водещ с по-скоро популистко име в българския политически живот?

Възможностите на телевизионни водещи в българската политика вече са тествани успешно. Може да посочим поне две имена – Волен Сидеров и Николай Бареков. Т.е. в България всеки телевизионен водещ има своя шанс да стане политик. Но Слави Трифонов прави проект, който по замисъл е по-сложен – той иска да остане шоумен, като същевременно учреди своя партия. Как ще протече симбиозата между тези два елемента тепърва ще видим. Със сигурност шоу елементът е водещ и ще продължи да бъде водещ в проектите на Слави Трифонов. А дали и доколко ще успее в политиката ще зависи от обстоятелствата. До този момент той е показал, че е много комбинативен. Но не бихме могли предварително да оценим неговите шансове. Пък и тази трансформация на тв водещи в политици може да е омръзнала на българските граждани. Нали знаете българската поговорка „Един път стомна за вода, втори път стомна за вода, третият път стомната се чупи“.

 

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В подходящ момент ли влиза Трифонов в политиката или по-скоро изпусна момента?

Безспорно най-благоприятният момент беше след големия успех на инициираният от неговото шоу референдум, тогава той беше на върха на политическата си популярност. Но според мен, той изтъргува политическия успех, който постигна тогава, с което показа, че се интересува преди всичко от бизнеса си. Цената, което плаща е „демодирането“ на основните му искания. Те вече са остарели в смисъл, че по част от тях има предприето политическо действие (управляващите гласуваха в парламента финансиране на партиите 1 лев за глас), а по част от тях публичните нагласи вече са променени (не мисля, че мнозинството от българите предпочитат мажоритарни избори).

Но си заслужава да коментираме факта, че Трифонов стартира политическия си проект преди местните избори с ясното намерение да тества подкрепата, която би могъл да получи. Той може да я тества по два начина. Първо, на местно ниво изборите предлагат голямо разнообразие от политически платформи и той може да експериментира като на различни места подкрепи различни политически платформи. Така би могъл да тества къде е неговата ниша, дали в ляво или в дясно, дали с националистически или с протестен вот. Не знам до колко той има ресурс за подобен експеримент. По-скоро мисля, че няма.
Втората възможност е на местни избори да подкрепи личности – един или друг кандидат за кмет. И мисля, че в момента върви един доста ожесточен пазарлък, както от страна на Слави Трифонов, така и от страна на потенциалните кандидати за неговата подкрепа. В какъв смисъл става дума за политически пазарлък? Първо, самият Слави Трифонов трябва да избере подходящ кандидат и този избор ще е съдбоносен за политическия му проект. Фалстартът може да се окаже фатален. При това изборът е като в конните надбягвания – ако заложиш на фаворита, печелиш малко или почти нищо. Голямата печалба е, ако заложиш на неочакван победител. Всъщност Трифонов няма да спечели, ако заложи на сигурен фаворит, защото всички ще кажат, че просто се е присламчил към победителите.

Що се отнася до потенциалните кандидати, които търсят подкрепа от Трифонов, те също така трябва да преценят рисковете, защото Слави Трифонов е публична личност почти 30 години и съвсем не е “светла фигура”. Историята на неговото медийно присъствие, както и личният му живот са изпъстрени със скандали. Освен етикета “чалгаджия”, на него му е прикачван и етикета “мутра”, заради близостта с много борчески шефове. Обвиняван е, че обслужва меркантилно и без да подбира и политици и бизнес интереси. Той може да донесе негативи за всеки един политик, които се обвърже с него. Защото ако скандалите са част от медийния имидж на всички шоумени, и те винаги са плюс в шоу бизнеса, в политиката скандалите обикновено, в 90 процента от случаите, са минус и то голям минус. Така че трансформацията от шоумен към политик ще бъде изключително трудна за Слави Трифонов. Именно заради това мисля, че в този момент стратегията му е да подкрепи подходящия кандидат, но „от разстояние“. Като едва ли ще има тясно и силно обвързване при подобна подкрепа.

Слави Трифонов, протест, информо

Смятате ли, че Слави Трифонов ще привлече електорат от големите партии и кой трябва да се притеснява от него?

Няма как Трифонов да привлече електорат на големи партии на местни избори. Това може да стане на парламентарни избори, на които той със сигурност иска да участва. На тези избори неговата роля ще бъде решаваща при мажоритарните вотове – при избора на кметове, особено там където има балотаж. Напълно съм убедена, че много трудно партията на Слави Трифонов ще може да има автентично свои общински съветници, а дори и да има те няма как да имат самостоятелно политическо влияние. И обявената дата на учредяване на партията му показва, че едва ли се надяват да успеят да регистрират свои листи за общински съветници. А дори и да имат свои листи, няма как да постигнат видими успехи.

слави трифонов

Що се отнася до изборите за кмет, съм убедена, че абсолютно всяка партия – и управляващи, и опозиция – ще желае подкрепата на Слави Трифонов, защото дори най-минималната подкрепа може да се окаже решаваща, когато става дума за мажоритарен избор. Когато се стигне до балотаж, понякога успехът може да зависи от няколко десетки гласа. Този бонус Слави може да гарантира на всяка партия. Затова съм сигурна, че ще има голям интерес към подкрепата, която Трифонов може да окаже. Както и съм убедена, че ще има партии, които ще се опитат да се договорят, да се спазарят със Слави той да не подкрепя техния опонент. Защото не е тайна, че отказът на Слави Трифонов да стартира политически проект веднага след успеха с инициирания от него референдум беше възнаграден, т.е. беше доста добре осребрен от шоумена. Предполагам, че вече се работи и в двете посоки.


Share Follow

Leave A Reply