Италия е в политическа криза. В четвъртък вицепремиерът и лидер на партия Лига Матео Салвини информира премиера Джузепе Конте, че коалицията с движението 5 Звезди се е разпаднала и призова за предсрочни избори.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Салвини подчерта, че различията във вижданията между доскорошните партньори вече са непреодолими. Като пример за това, вицепремиерът посочи гласуването в сряда на разрешение за строеж на жп линията Лион-Торино. 5 Звезди внесе предложение проектът да бъде блокиран, докато Лига застана твърдо зад идеята. В крайна сметка строежът бе одобрен, но от гласуванията в залата проличаха ясно пукнатините в кабинета.Италия

Премиерът Конте подчерта, че кризата в страната e предизвикана от Салвини и че той трябва да обясни пред депутати и граждани какво го е накарало да иска да се сложи край на правителството. Предстои парламентът в Рим да бъде свикан в края на месеца и депутатите да вземат решение какво следва от тук нататък. Според статистиката Лига води убедително пред 5 Звезди, главно заради антимигрантската реторика на Салвини.


Share Follow

Leave A Reply