Към днешна дата са 30 огнищата тип домашна свиня в Северна България основно, от които 6 са промишлени свинекомплекси. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в интервю за БНТ.

„27 юли е последната дата, на която сме установили огнище тип домашна свиня. При дивата свиня са повечето случаи, които са нови. Със снощните 3 вече са 33 тези случаи“, каза тя. Танева даде за пример борбата с африканската чума в Чехия. „Там всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерките за биосигурност“, категорична бе тя и добави, че ние също трябва да се съобразим с тях, ако искаме да имаме местно производство. „Изграждането на тези мерки за биосигурност, където ги няма, и със съответните регистрации след това на тези стопанства – това не е нито трудно, нито скъпо. Водим комуникации, за да получим подкрепа в тази посока, за да подпомогнем стопаните“, поясни министър Танева.

снимка: realpigfarming.com

снимка: realpigfarming.com

Тя добави, че целта на Министерството е последващата репопулация да бъде направена със съответните мерки за биосигурност. „След това рискът от разпространение, от заразяване, от икономически загуби силно намалява и при такива случаи по европейско и по национално законодателство се дължат компенсации за загубените животни“, обясни Десислава Танева.


Share Follow

Leave A Reply