Приключи евтаназията на 30-те хиляди прасета от заразените с Африканска чума свинекомплекси в силистренските села Ветрен и Попина. Унищожени са също фуражът и лекарствата във фермите. Предстои дезинфекция в двата обекта.

На граничните пунктове с Румъния служители на Агенцията по безопасност на храните са конфискували над 300 килограма хранителни продукти от свински произход. При специални мерки за биосигурност ще се осъществява и снабдяването на местното население с дърва за огрев. Днес изтиче и срокът, в който стопаните от Южна България трябваше доброволно да заколят прасетата в личните си стопанства като мярка за справяне с разпространението на болестта Африканска чума по свинете.свине

При неспазване на разпоредбата се пристъпва към умъртвяване на животните от Областна дирекция по безопасност на храните. До 26 август кметовете на населени места и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно са унищожили прасетата си, за да започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство. Няма да бъде допуснато в списъците да попаднат хора, които не са гледали прасета. Следващата година всеки, който иска да отглежда свине, без значение в какъв обем, трябва да бъде вземе мерки за биосигурност и да бъде регистриран въз основа на това.


Share Follow

Leave A Reply