“Булгаргаз” съди “Топлофикация София” за 35 милиона лева. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов. Тази сума е само част от общия дълг от 120 милиона лева, който столичното дружество има към “Булгаргаз”. Задълженията са натрупани в рамките на една година, след като през август 2018 г. Българският енергиен холдинг изкупи изцяло дълга на топлофикацията.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Павлов обясни, че “Булгаргаз” вече е завела съдебния иск, тъй като има опасност да не може да плати горивото на доставчика си – руската компания “Газпром Експорт”. “Топлофикация София” на практика е преустановила плащанията за доставен природен газ. Не може и не бива “Булгаргаз” да покрива задължения за своя сметка на клиент, включително и на “Топлофикация София”, категоричен бе шефът на газовата компания. Той обясни, че никоя компания не може едновременно да покрива огромен дълг, а същевременно да изпълнява задълженията си.

снимка: MaistorPlus-всичко за дома

снимка: MaistorPlus-всичко за дома

Павлов увери, че предприетите от “Булгаргаз” мерки спрямо “Топлофикация София” са възможно “най-меки и щадящи”. По негови думи единствената цел е топлофикационното дружество да изплати задълженията си до края на този месец.

Той съобщи и че разговорите с руснаците за промяна на условията по дългосрочния договор за доставка на газ продължават. Целта е до края на годината да се постигне споразумение, така че от 2020 г. цената на газа за българския пазар да стане значително по-ниска.


Share Follow

Leave A Reply