Властите на Нова Зеландия позволиха на компаниите да плащат заплати на служителите в криптовалута. Указът ще влезе в сила следващия месец, предава руската информационна агенция TACC, като се позовава на медийни доклади.
bitcoin биткойн

Текстът, в съответствие с постановлението на данъчната служба на Нова Зеландия, предвижда от 1 септември да бъде разрешено да се изплащат заплати в криптовалута, ако плащанията се извършват под формата на редовни фиксирани суми. В този случай избраната цифрова валута трябва да бъде обвързана с поне една валута, която действа като законово платежно средство. Освен това криптовалутата трябва да бъде конвертируема.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Това решение няма да се отнася за самостоятелно заетите граждани. Размерът на данъка върху дохода за компаниите, които преминават към плащане в криптовалута, според вестника, няма да се промени. Според експерти подобен ход е доста рисков, тъй като колебанията на цените могат да бъдат твърде големи и бързи.
По-рано „Фейсбук“ обяви планове за пускането в обращение на собствена криптовалута през 2020 г. Според представители на компанията ще бъде възможно да се извършват транзакции, като се използват услугите на Facebook Messenger, WhatsApp, както и приложение, което в момента се разработва.


Share Follow

Leave A Reply