В ранните часове на дена на гръцкия остров Евия е избухнал пожар, който е наложил евакуацията на манастир в района. Жителите на три населени места са предупредени да имат готовност да напускат домовете си, съобщава електронното издание на атински ежедневник Kathimerini, цитиран от “Фокус”.

Пожарната служба е получила сигнал малко след три часа сутринта местно време (съвпада с българското време) за пожар в района на Агрилица, в община Дирфис-Месапия, и е изпратила 80 пожарникари с 39 коли, които са подпомагани от четири самолета и два хеликоптера. Властите евакуираха манастира Панагия Макрималис от съображения за сигурност, а жителите на селата Агрилица, Кондодеспоти и Макримали са в готовност за напускане на домовете си, съобщи телевизионният канал SKAI, цитиран от изданието.

снимка: nordic.businessinsider.com

снимка: nordic.businessinsider.com

Усилията на огнеборците са възпрепятствани от неравния терен и силните ветрове, които допринасят за разпространяването пламъците. Стихията бушува в защитена гора, включена в мрежата на Европейския съюз „Натура 2000“. Димът достигна чак до столицата Атина, покривайки части от града с мъгла.


Share Follow

Leave A Reply