Кметът на Дупница Методи Чимев обяви частично бедствено положение за част от територията на града, съобщи БНР, позовавайки се на общинския пресцентър. Решението е във връзка с възникналата усложнена обстановка, предизвикана от пожар вследствие на натрупани различни по вид отпадъци в района на фирма “Феникс Ресурс” – под мост на автомагистрала “Струма” и в землището на село Грамаде. Срокът на частичното бедствено положение е до 14 август до 24.00 часа.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

За ръководител на операциите във връзка със създалата се обстановка е определен началникът на Районна служба пожарна безопасност и защита на населението – Дупница. Кметовете и кметските наместници на засегнатите населени места от общината пък трябва да започнат незабавно провеждане на планираните дейности за защита на живота и здравето на населението и опазването на околната среда. Щабът за изпълнение на Общинският план за защита при бедствие ще бъде при непрекъснат режим на работа.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

 

Огънят е обхванал основите на автомагистрала “Струма”, а с огнената стихия се борят пожарни коли, цялата налична техника на ВиК и общината, десетки доброволци и полиция. В потушаването са се включили автомобили на противопожарните служби от Самоков и Благоевград, фирми, както и зърнопроизводители с техника.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На място са пристигнали експертни групи от Областното пътно управление и Министерството на регионалното развитие, за да вземат отношение по участъка на магистралата и дали е компрометиран вследствие на огъня. Автомагистралата остава затворена за преминаване на моторно-превозни средства и се използва алтернативен маршрут през път Е-79. Засега няма информация за опасно високи нива на отровни газове, поясниха от общината.


Share Follow

Leave A Reply