220 са пожарите за миналото денонощие в страната. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов за пожарите в страната, в интервю за бТВ.

„До днес пожарите в горите са засегнали над 26 000 дка. горски фонд“, заяви той и добави, че това засегнато не е унищожено на 100%. По думите му, към момента няма други проблеми с пожари от сметища, но продължава да дими това около Дупница. „Проблемът със сметищата е много сериозен предвид обстоятелството, че когато държавата тръгва да рекултивира едно сметище, би трябвало да направи място за ново депониране. Там пък гражданите протестират. Труден е процесът“, каза той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Комисарят коментира и причините за пожарите. „Две са основните причини. Първата е метеорологичната ситуация – това са 1% от всички пожари. Останалите 99% са свързани с нашата човешка дейност“, категоричен бе той. Николай Николов добави, че хората трябва да внимаваме, когато палим огън. „Ние сме основната причина за възникване на пожарите“, подчерта комисарят.


Share Follow

Leave A Reply