Двадесет и трима души, сред които 9 деца, са пострадали днес при аварийно кацане на Еърбъс А321 на компанията “Уралские авиолинии”, чиито двигатели започнали да отказват във въздуха поради сблъсък с птиче ято, предадоха Ройтерс и ТАСС.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Един от ранените е в тежко състояние. 22 души остават в болница. Бременна жена е изписана, след като е била прегледана. Самолетът излетял с 226 пътници и седемчленен екипаж от летище Жуковски край Москва за Симферопол в Крим, но при излитането се сблъскал с ято чайки и в двигателите попаднали птици, посочва ТАСС, като цитира федералната служба Росавиация.
Екипажът взел решение да изключи двигателите и приземил самолета без отваряне на колесника в царевична нива на повече от километър извън пистата. Според източник от спешните служби при кацането десният двигател се отчупил и паднал.

снимка: www.pexels.com

снимка: www.pexels.com

В. “Комсомолская правда” нарече пилота Дамир Юсупов “герой”, който е спасил живота на 233 души, “като майсторски е приземил самолет без колесник и с повреден двигател в царевична нива”. ТАСС уточнява, че при сблъскването с ятото чайки са отказали и двата двигателя.
Вторият пилот Георгий Мурзин е само на 23 години. Завършил е Санктпетербугския държавен университет за гражданска авиация през 2017 г. и има над 600 летателни часа.

Руската държавна телевизия заяви, че маневрата е наречена “Чудото над Раменск” – окръгът, където кацна аварийно самолетът.


Share Follow

Leave A Reply