Британската опозиционна Лейбъристка партия заяви снощи, че ще поиска вот на недоверие срещу правителството на консерватора Борис Джонсън веднага след като прецени, че може да го спечели, и ще се стреми към създаване на временно правителство начело със своя лидер Джереми Корбин, което да забави излизането от Европейския съюз, предаде Ройтерс. В писмо до лидерите на политическите партии и до други висши политици, Корбин казва, че неговото “стриктно, ограничено по време временно правителство” ще забави британското излизане от ЕС отвъд датата 31 октомври и ще свика парламентарни избори.

снимка: briefingsforbrexit.com

снимка: briefingsforbrexit.com

Той посочи, че Лейбъристката партия ще води предизборната кампания с искане за втори референдум по условията на Брекзит, включително и с опция за оставане в ЕС, три години след като британците с малко мнозинство гласуваха за излизане. “Сегашното правителство няма мандат за напускане без споразумение и референдумът от 2016 г. не даде мандат за Брекзит без споразумение”, изтъква Корбин в писмото си. “Затова възнамерявам да внеса вот на недоверие при най-близката възможност, когато можем да бъдем уверени в успеха си”, добавя той.

Джереми Корбин снимка: БГНЕС

Джереми Корбин
снимка: БГНЕС

Британските депутати се връщат от лятна почивка на 3 септември, събирайки се за решителна битка относно Брекзит, която ще реши бъдещето на страната. Вчера Джонсън каза, че тези, които се опитват да спрат Брекзит, са се “заели с ужасна колаборация”, след като бившият финансов министър Филип Хамънд каза, че парламентът ще блокира напускане на ЕС без споразумение и че правителството трябва да уважи това решение.

борис джонсън

Ако правителството на Джонсън загуби вота на недоверие, депутатите ще имат 14 дни да се опитат да съставят ново правителство. Ако не успеят, ще бъдат свикани парламентарни избори, които могат да се състоят след предвидената дата за напускане на ЕС – 31 октомври, посочва Ройтерс. “Корбин иска да анулира референдума и да води дебат за Брекзит години наред”, написа Борис Джонсън в “Туитър”. “Аз съм поел ангажимент да водя нашата страна напред и да я изведа от ЕС до 31 октомври”, подчерта премиерът.


Leave A Reply