Първите социологически изследвания преди местните избори наесен показват, че Мая Манолова има преднина пред останалите претенденти в битката за кметския пост в София. Според данните с резултат 28%, Манолова води с 5% пред Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. Изследването е на “Маркет линкс” и е поръчано от “Оффнюз”. Резултатите са прогнозни, защото все още не е ясно дали тези кандидати ще се борят за кметския пост в столицата през октомври. Ако Йорданка Фандъкова се кандидатира, тя получава 23% одобрение, а кандидатът на “Спаси София” Борис Бонев – 7%.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Това не е решаващ резултат повече от 2 месеца преди изборите. Отношението на г-жа Фандъкова е поляризирано, но тя има своите шансове. 40% от софиянци биха гласували за кандидат, който не е партиен”, коментира социологът Добромир Живков пред бТВ. Той обясни, че Борис Бонев е непознат кандидат за широката аудитория, но печели доверие, защото работи в гражданския спектър. По думите на Живков, след като стане ясен представителят на “Демократична България”, има голям шанс за разместване на електоралните нагласи.

Борис Бонев

Борис Бонев

Първите данни показват още, че Десислава Иванчева би спечелила 3% одобрение, а Костадин Паскалев като евентуален кандидат на БСП ще събере 2%. При гласуването за общински съвет най-голямо доверие получават ГЕРБ с 22%, следвани от БСП и “Демократична България” с 12%. Основните притеснения на столичния електорат са свързани с екологията, чистотата на въздуха, трафика и презастрояването.


Share Follow

Leave A Reply