Тази година Празниците на изкуствата Аполония отбелязват своето юбилейно 35-о издание. Аполония 2019 ще стартира на 29 август и ще продължи до 7 септември. Артфестът за пръв път ще бъде открит от уникалния Балет Арабеск. Представителите на утвърдилата се като най-престижна съвременна танцова трупа в България са подготвили специална програма за участието си на морската сцена. Специален комплимент за гостите по време на откриването е дегустацията на най-награждаваните български вина Kabile на „Вила Ямбол“. За трета поредна година избата се включва, като осигурява от най-добрите си напитки за най-атрактивните събития на Аполония.

informo1 (3) вино

Специален акцент в програмата е първият майсторски клас на българската оперна певица Александрина Пендачанска. Събитието ще се проведе от 25 до 30 август във ваканционно селище “Санта Марина”. Майсторският клас ще завърши с концерт на оперната прима на 30 август в Созопол, на който гостите ще могат да опитат серията Kabile. Отново с чаша вино в ръка ще можем да се насладим на изпълнението на танго цикъла „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола на 31 август. Именно Пиацола е автор на известното танго от филма „Усещане за жена“ с емблематичното изпълнение на Ал Пачино.

57467941_2659041210803608_3587824986825424896_n

Вино ще се опитва и преди постановките „Празникът“ на Явор Гърдев на 1 август и „Любовникът“ с Деян Донков на 5 септември. Специална игра с награди за публиката са приготвили от „Вила Ямбол“ и техните Kabile за премиерата на втория албум на маестро Живко Петров на 30 август. Четири години след дебютния си соло пиано албум After 4 маестрото издава втория си солов проект – Ten, наречен по броя на пиесите, включени в диска. На 5 септември концертът на Биг бенда на БНР също ще бъде подкрепен от серията вина.

_MG_6480 - Copy

Интересна подробност е, че вината Kabile са кръстени на древното тракийско селище Кабиле и са създадени в знак на почит към традициите на региона във винопроизводството. Технолозите във винарната вярват, че именно древното наследство, останало по тези земи, им помага да създадат вкусни и висококачествени напитки. Именно затова на етикета на бутилката е изобразена тракийската богиня Кибела, покровителка на природните сили по тези земи. Смята се, че в античността именно печати с нейния лик са поставяни на тракийските вина, за да се гарантира качеството им.

вино, кабиле

Не е случайно, че откакто е на пазара, марката Kabile е най-награждаваната на световни конкурси. Само от началото на тази година вината Kabile са спечелили общо 20 отличия навън. През 2017 година тяхното Kabile Мавруд и Каберне Совиньон грабна три златни медала от три международни конкурса, което е уникален успех за български продукт.

В рамките на Аполония ще се проведат 70 събития, които се очаква да съберат над 18 000 души.


Share Follow

Leave A Reply