Руски комунисти и поддръжници на либералната опозиция организираха в Москва отделни протести. Те са нов етап от голямото протестно движение, разтърсващо от един месец руската столица след недопускането на независими кандидати на местните избори, насрочени за 8 септември, предаде Франс прес. Започналата в средата на юли вълна от протести доведе до над 3000 ареста. Лидери на протестното движение бяха задържани, включително опозиционният водач Алексей Навални.

снимка: AFP

снимка: AFP

Протестът на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) започна в 12.45 ч. (9.45 ч. по Гринуич). По данни на неправителствената организация “Бял брояч” под дъжда са се събрали 3900 души. На същото място миналата събота по призива на либералната опозиция се събраха над 50 000 души, отбелязва АФП. Присъстващите решиха да създадат “червен брояч” за проверка на резултатите от изборите на 8 септември и поискаха оставката на председателя на московската избирателна комисия Валентин Горбунов.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Обикновено комунистите са смятани за опозиция, която Кремъл толерира, но те се присъединиха към протестното движение на булевард “Академик Сахаров” и призоваха за честни избори, въпреки че техни кандидати бяха допуснати от участие в изборите, отбелязва АФП. Либералната опозиция не получи разрешение за протест от кметството. Нейни поддръжници призоваха за индивидуални протести на различни места в града, носейки плакати. Тази техника често се използва от протестиращите в Русия, за да могат да избегнат искането на разрешение за протест от властите. Те могат да протестират индивидуално, стига да поддържат дистанция от 50 м между групите протестиращите, както изисква законът.


Share Follow

Leave A Reply