17 мъртви щъркела са открити при проверка на служители от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас в близост до електропроводи, разположени до село Братово. Това съобщиха от пресслужбата на инспекцията. Екоинспекторите са посетили района след постъпил сигнал на “зелен телефон” за трупове на щъркели под електропровода преди селото. При проверката се установени 11 мъртви щъркела на мястото, посочено в сигнала, и още 6 под друг електропровод, пак в района на селото.

снимка: Фейсбук

снимка: Фейсбук

От РИОСВ-Бургас посочиха, че труповете са в различна степен на разлагане, т.е. не може да се определи моментът на сблъсъка с електропреносната мрежа. Инспекцията информира, че съгласно разпоредбите на закона за биологичното разнообразие, труповете са оставени на мястото, на което са намерени.

снимка: Фейсбук

снимка: Фейсбук

По предложение на РИОСВ – Бургас, от началото на юни тази година, “Електроразпределение юг” ЕАД към EVN стартира обезопасяване на електропроводи чрез монтиране на устройства против кацане на птици, кацалки, защитни решетки и накладки. Електропроводите, под които са установени труповете на щъркели при последната проверка, не са включени в тазгодишната програма на “Електроразпределение юг” за обезопасяване, съобщиха от инспекцията в Бургас. От там добавиха, че са проведени разговори с ръководството на дружеството за спешното им обезопасяване.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От началото на годината в екоинспекцията в Бургас са постъпили 31 сигнала за бедстващи щъркели, които са настанени в спасителния център за диви животни в Стара Загора.


Share Follow

Leave A Reply