Още едно огнище на африканска чума по свинете е регистрирано в Пазарджишко, също като първото – в района на Велинград. Това стана ясно след днешното заседание на Епизоотичната комисия, свикано от областния управител Стефан Мирев.

свине

Заразата е открита отново при загинало диво прасе, намерено на територията на Държавното ловно стопанство „Алабак“. Изследваната проба е положителна. Предстои да бъде издадена заповед за обявяване на новото огнище, както и превантивни мерки, една от които е забрана на достъпа до гората за всички, които нямат отношение към борбата с разпространението на чумата. В това число са гъбари, билкари, туристи, дървосекачи. Определен е срок до 5 септември, в който да бъде превозена изсечената до момента дървесина от инфектираните зони в ловните стопанства „Чепино“ и „Алабак“, като това ще се върши при стриктно спазване на хигиена, за да не се разнесе заразата.

снимка: dariknews.bg

снимка: dariknews.bg

Експертите решиха да бъдат предложени компенсации по 300 лева и за стопаните на прасета извън 20-километровата зона около големите свинекомпекси, ако се съгласят сами да заколят домашните си свине. Разбра се още, че жител на село Хаджиево се е жалвал, че не е включен в списъка с имащите право на финансовата подкрепа, макар също добросъвестно да е заклал и прибрал прасетата си в указания срок. По случая предстои проверка.


Share Follow

Leave A Reply