“Убеден съм, че бъдещето на Русия изцяло е свързано с Европа”, заяви френският президент Еманюел Макрон след вчерашната си среща с руския лидер Владимир Путин, пристигнал на работно посещение във Франция. Френският държавен глава посочи, че вярва в Европа, простираща се “от Лисабон до Владивосток”, добавя руското издание “Росийская газета”. Необходимо е Русия “да се слее” с европейския свят, заяви на срещата Макрон, цитиран в материала. “Вярвам в тази концепция”, каза той и призова да се преразгледа архитектурата на доверието между Русия и ЕС, да се разработят общи методи за решаване на конфликтите.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По време на срещата между двамата президенти Макрон настоя Русия да започне да спазва демократичните принципи като един истински член на Съвета на Европа. От повече от месец в Русия се провеждат протести заради отказа на властта да допусне опозиционни кандидати на предстоящия местен вот. „Президентът Путин напомни, че и във Франция е имало протести с насилие, имало е ранени, аз също се притеснявам заради това. Но Франция винаги е зачитала не само своята конституция, но гражданските свободи, но и тези в Съвета на Европа. Всеки французин може да се обърне към Съда по правата на човека“, допълни Макрон.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Макрон се надяваше да убеди Путин за възобновяване на мирните преговори за Източна Украйна. Лидерите на държавите от Нормандската четворка не са се срещали от октомври 2016 г. Путин от своя страна призна, че алтернатива на Нормандския формат нямало, но не се ангажира за насрочване на нова среща.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По-рано украинският президент Володимир Зеленски предложи преговорите да продължат с посредничеството на Франция, Германия, ЕС и САЩ. „Ще информирам президента Макрон за последните ми разговори с новоизбрания държавен глава Зеленски. Има някои неща, които можем да обсъдим и които са предпоставка за предпазлив оптимизъм“, отбеляза Путин.

Володимир Зеленски, снимка: БГНЕС

Володимир Зеленски, снимка: БГНЕС

Различните позиции на Макрон и Путин най-явно проличаха по темата Сирия. Докато френският лидер поиска незабавно спиране на огъня в Идлиб и напомни за стотиците невинни жертви, то руският му колега категорично препотвърди подкрепата на Кремъл за властта в Дамаск. Силите на президента Башар Асад, подкрепяни от руски военни самолети, се опитват да си върнат контрола върху Идлиб, който остана една от последните провинции под властта на бунтовниците.


Share Follow

Leave A Reply