Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че дотогава, докогато британският премиер Борис Джонсън не предложи “реалистични алтернативи” на предпазния механизъм за избягване на твърда граница на остров Ирландия, той всъщност подкрепя “възстановяването на граница”, съобщава “Асошиейтед прес”. Ключова част от предложенията за развод между Европейския съюз и Великобритания имат за цел на острова да се избегнат физически граници между членката на ЕС Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

борис джонсън

 

И двете страни се ангажираха с прокарването на предпазния механизъм, за да се запази границата отворена в споразумението с бившия британски премиер Тереза Мей, но новият премиер Борис Джонсън яростно се противопоставя на предпазния механизъм. Туск написа в “Туитър”, че “онези, които са против предпазния механизъм и не предлагат реалистични алтернативи, всъщност подкрепят възстановяването на граница. Дори и да не го признават”.

снимка: www.ifa.ie

снимка: www.ifa.ie

Междувременно от Европейската комисия (ЕК) коментираха, че предпазният механизъм е единственото средство, признато както от Лондон, така и от Общността, с което ще се избегне завръщането на масирани гранични проверки на остров Ирландия след Брекзит.

снимка: thesrpskatimes.com

снимка: thesrpskatimes.com

 

Вчера Джонсън изпрати писмо до ЕС с искане Брюксел да се откаже от предпазния механизъм в споразумението за развода. “Писмото не осигурява юридическо оперативно решение за предотвратяване връщането на твърда граница на остров Ирландия”, изтъкна говорителката на ЕК Наташа Берто, допълвайки: “Нашата позиция по отношение на предпазния механизъм е добре известна… Това е единственото средство, установено досега от двете страни, за да се спази този ангажимент.”


Share Follow

Leave A Reply