“Допълнителните разпоредби към закона за задължителното здравно осигуряване е стъпка към демонополизирането на НЗОК в т.нар втори пакет, който не е задължителен”. Това заяви директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов пред бТВ. Проф. Балтов смята, че чрез промените пациентите ще имат възможност да изискват допълнителни процедури като по-добри битови условия, допълнителни грижи от страна на лекарския екип, както и избор на екип и лекар.

проф. Асен Балтов, снимка: БГНЕС

По думите му държавните болници са против подобни мерки и той смята, че всичко трябва да е регламентирано и урегулирано. “Проблем е, когато влезеш в частна болница и ти поискат 200 лв., а в “Пирогов” сумата е 0 лв.” допълни лекарят. Също така той смята, че когато се остойности трудът на хората, процентите на доплащане ще намалеят. Проф. Балтов очаква увеличение на финансирането към клиничните пътеки с поне 20%.

проф. Асен Балтов, снимка: flashnews.bg

Относно казуса с убийството на 7-годишното момиче в село Сотиря, директорът на Пирогов обясни, че спешният екип е направил всичко възможно на място и прехвърлянето на фокуса на събитието не е правилно.


Share Follow

Leave A Reply