Ангела Меркел отхвърли искането на Борис Джонсън за преразглеждане на споразумението за Брекзит. Германският канцлер настоя, че Европейският съюз ще обмисли практически решения за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит, но не и чрез преразглеждане на споразумението за излизане на Великобритания, сключено с бившия британски премиер Тереза Мей.

снимка: www.ifa.ie

снимка: www.ifa.ie

Меркел на практика попари надеждите на британския премиер за замяна на предпазния механизъм за ирландската граница с алтернативни договорки, които да действат до края на преходния период след Брекзит.

снимка: briefingsforbrexit.com

снимка: briefingsforbrexit.com

По-рано и председателят на ЕС Доналд Туск отхвърли идеите на Джонсън. Туск обяви, че дотогава, докогато британският премиер не предлага реалистични алтернативи на предпазния механизъм за избягване на твърда граница, той всъщност подкрепя възстановяването на граница. Междувременно от Европейската комисия коментираха, че предпазният механизъм е единственото средство, признато както от Лондон, така и от Общността, с което ще се избегне завръщането на масирани гранични проверки между Ирландия и Северна Ирландия.


Share Follow

Leave A Reply