Рекорден брой горски пожари в Амазонската джунгла бяха отчетени тази година. До момента близо 73 хил. пожара бяха засечени от Бразилския институт за космически изследвания, пише “Ройтерс”. Стихиите са се увеличили с 83% спрямо миналата година, като предишният рекорд беше измерен през 2013 г. Само за седмица сателитни снимки показват нови 9507 пожара в най-голямата тропическа джунгла, основен помощник в борбата срещу глобалното затопляне.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Огромни части от страната бяха обхванати от черен смог. В някои области беше обявено бедствено положение. Сао Пауло остана без ток в продължение на час в началото на седмицата. Горските пожари са често срещани в сухия период. Обезпокоително е, че мнозина от фермерите, които живеят в частите на джунглата, нелегално палят горите, за да освободят място за добитъка си. Експерти и граждани обвиняват крайнодесния президент на страната Жаир Болсонаро за това, че бездейства и игнорира климатичните промени. През последните месеци бяха публикувани притеснителни данни, че Амазонската джунгла губи средно по 1 хектар на минута.

fogo-avanca-sobre-floresta-amazonica-na-regiao-de-apui-na-fronteira-de-amazonas-com-rondonia-1503324963535_1920x1247-1024x585

Според информация на медиите в страната правителството на Болсонаро на практика насърчава обезлесяването. Откакто стъпи в длъжност през януари, Болсонаро заяви, че ще развива амазонските региони за фермери и миньори. Действията на бразилския президент предизвикаха международни реакции, особено сред екозащитниците. През миналия месец държавният глава обвини космическия институт за това, че манипулира статистиките за пожарите в Амазонската джунгла. Американската космическа агенция НАСА пък излезе с информацията, че пожарите в региона са под нормата.

Жаир Болсонаро,  снимка: WFLA.com

Жаир Болсонаро, снимка: WFLA.com

Болсонаро е наричан “Доналд Тръмп на тропиците”. Не е тайна, че двамата държавници намират общ език по отделни теми, като бразилецът дори покани Тръмп, за да обсъдят как да използват ресурсите на джунглата. Тя е дом на близо 3 млн. вида животни и растения. Също така там живеят и около милион индианци.


Share Follow

Leave A Reply