Сръбския президент Александър Вучич се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Причината за тяхната среща е да се отменят въведените от Прищина 100-процентови мита за сръбски стоки. Според Вучич Сърбия имат пълната подкрепа от американските власти, “защото те, както и ние, смятат, че е важно диалогът между Белград и Прищина да продължи, за да можем по всякакъв начин и на всяка цена да запазим мира и да развиваме икономиката”, каза Вучич.

Майк Помпео

“Помолих американската администрация да опита, макар че вече го е правила, още по-силно да повлияе на косовските албанци по въпроса за отмяна на митата, които ни бяха наложени преди почти една година”, допълни още сръбския президент.

снимка: engerati.com

Той обясни, че по време на разговора с Помпео е повдигнал въпроса за съхраняването на сръбските религиозни обекти в Косово. Диалогът за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина бе замразен, след като на 21 ноември 2018 г. властите в Косово въведоха 100-процентови мита за стоките от Сърбия и от Босна и Херцеговина.


Share Follow

Leave A Reply