Няколко сигнала за поставени взривни устройства доведоха до проверки на летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас, както и в сградите на Българската национална телевизия и вестник “24 часа”. Сигналите са получени преди и около обяд. При извършените проверки на летищните терминали не е отрито нищо притеснително и не се е наложила евакуация или забавяне на полети. Не се е стигнало и до паника сред пътниците. Служителите на БНТ са били изведени за кратко от сградата.

снимка: debati.bg

снимка: debati.bg

Сигналите са били изпратени от един и същи имейл и се разследват. Навсякъде е изпратено еднакво съобщение – „Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата. Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо.“ Подателят е uran17@cock.li. Същият имейл доставчик – www.cock.li бе използван, за да се изпратят сигнали за бомби в училищата в Лос Анджелис през 2015 г.

снимка: БНТ

снимка: БНТ

Във връзка с получените сигнали от отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП са извършени проверки и е установено, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България. Осъществен е контакт с международни правоохранителни власти за събиране на допълнителна информация. Установено е, че в рамките на вчерашния ден (20 август) подобни съобщения са били разпратени по същата схема – до летища и после до медии и в други държави от ЕС.


Share Follow

Leave A Reply