52 са фалшивите тревоги от началото на годината за заложени взривни устройства на територията на страната, като най-често отговорни се оказват деца или хора с психични отклонения. Това коментира пред журналисти зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев, след като вчера анонимни имейли предизвикаха проверки и евакуации на няколко летища и в редакциите на медии у нас. Вече е започнала проверка с участието на “Европол” и на партньорските служби.

Стоян Темелакиев, снимка: БГНЕС

Стоян Темелакиев, снимка: БГНЕС

“Съобщенията са излъчени от провайдери извън територията на България. Целта им е била да внесат смут и страх и да затруднят работата на обществени институции. В хода на проверката стана ясно, че подобни съобщения са получени и в други европейски столици и в град Ванкувър, Канада на летището във Ванкувър и в медии в Канада”, обясни Темелакиев. По думите му при проследяването на имейл доставчика се е стигнало до териториите на Швейцария и Сейшелските острови. Установено е, че съобщенията у нас са пристигнали от два адреса.

снимка: Капитал

снимка: Капитал

“Напълно възможно е и деца да са направили това деяние под формата на шега. Категорично е превеждано с “Гугъл Преводач” предвид некоректно използваните думи. Дали злонамерените съобщения са тест за реагирането на държавата на злонамерени сигнали на национално и международно ниво, ще стане ясно на по-късен етап”, отбеляза началникът на сектор “Противоправно съдържание в интернет” в ГДБОП гл. инспектор Михаил Драгоданов.


Share Follow

Leave A Reply