Два дни, след като италианското правителство рухна, лидерът на лявоцентристката Демократическа партия поиска от президента да опита да постигне сделка с едната от досега управлявалите две партии – антисистемното движение „Пет звезди“, предаде Би Би Си. Лидерът на Демократичексата партия Никола Дзингарети заяви, че Италия се нуждае от „повратно правителство“, което да е алтернатива на десницата, но не и правителство на всяка цена.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Президентът Серджо Матарела иска коалиционна сделка идните дни. В противен случай Италия е изправена пред нови избори. Във вторник премиерът Джузепе Конте хвърли оставката си, след като отправи остри критики към Матео Салвини – лидера на крайнодясната „Лига“, която от около година управляваше заедно с „Пет звезди“.

Матео Салвини

Матео Салвини

Ако успеят да се споразумеят за кабинета Демократическата партия и „Пет звезди“, Салвини ще остане извън властта. Той иска да избегне този вариант и настоява за нови избори, тъй като „Лига“ води в проучванията. По този начин той се надява да стане премиер. По-рано днес на среща с президента Силвио Берлускони, чиято „Форца Италия“ в момента е четвърта политическа сила в парламента, също настоя за предсрочни избори.


Share Follow

Leave A Reply