В Швеция учредиха мигрантска партия. Създателят ѝ иска обявяване на ислямофобията за престъпление, както и в Конституцията на страната мюсюлманите да бъдат признати за малцинство. Мигрантската партия е подала заявление за регистрация, за да участва в следващите избори в страната. Шведският политик от турски произход Микаил Юксел е учредител на партията, която е първа по рода си в страната.645x344-turkish-origin-swedish-politician-forms-migrant-party-1566490454648

„Ние провеждаме образователна дейност в град Гьотеборг, искаме ислямофобията да се счита за престъпление, а мюсюлманите трябва да бъдат признати за малцинство според конституцията на Швеция. Ние възнамеряваме ефективно да се борим срещу ксенофобията и атаките срещу джамии, които зачестиха през последните години”, заяви Юксел.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Микаил Юксел е бивш член на партия “Център” и е оглавявал списъка на кандидатите ѝ във втория по големина град в Швеция – Гьотеборг. Той обаче бе изключен от нея преди изборите миналата година. Обяснението му е, че е отказал да говори срещу Турция или президента ѝ Ердоган. „Партията “Център” ме номинира като кандидат за парламента в град Гьотеборг на изборите на 9 септември 2018 г. Но преди изборите бях изключен от партията с мотива, че отказах да давам изявления срещу Турция и президента Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган

Шведският политик заяви, че след създаването на Партията на мигрантите е започнал да получава обиди, както и да бъде тормозен. По думи на Юксел противниците на Анкара намират лесно място в политиката в Швеция.


Share Follow

Leave A Reply