Руският президент Владимир Путин заяви, че е наредил на военните да подготвят „симетричен отговор“, след като Вашингтон извърши тест със забранена досега ракета. Путин каза, че е наредил на анализатори „да оценят нивото на заплахата за Русия, която беше създадена от действията на Съединените щати и да предприемат всеобхватни мерки за подготовка на симетричен отговор.“

ракета

На правителствено заседание Путин заяви, че изстрелването в неделя на способната да носи ядрена бойна глава ракета “Томахоук” от пускова установка МК-41 е потвърдило предходните подозрения, че САЩ са планирали да поставят забранено оръжие в Европа. Той каза, че Москва е против поставянето на пусковите установки в Полша и в Румъния, но САЩ отрекоха те да могат да бъдат използвани за изстрелване на ракети „Томахоук“.

снимка: globalyoungvoices.com

снимка: globalyoungvoices.com

“Сега фактът на нарушението е ясен и е безполезно да бъде отричан”, каза Путин. „Въпросът е как да разберем какво ще бъде поставено в Румъния и Полша?“, допълни Путин. Русия „няма да бъде въвлечена в скъпа надпревара във въоръжаването, която е разрушителна за нашата икономика“, но ще трябва да „гарантира безопасността на нашия народ и нашата страна“, подчерта Путин. Вашингтон отрече, че с теста се стартира оръжейна надпревара, тъй като отрече да има планове за разработване на оръжия, способни да носят ядрени заряди.


Share Follow

Leave A Reply