Нова мащабна вълна от протести се очаква в Хонконг и този уикенд. Политическата криза продължава близо три месеца, а продемократичните активисти са категорични – няма да престанат с демонстрациите, докато лидерът на автономния регион Кари Лам не подаде оставка.

снимка: Lam Yik Fei/The New York Times

снимка: Lam Yik Fei/The New York Times

Протестиращите планират днес да проведат „стрес тест“ на летището, блокирайки отново една от най-натоварените аерогари в света. При предишна подобна акция преди две седмици се стигна до отмяна на над хиляда полета, блокирани пътници и сблъсъци в продължение на няколко дни. Ръководството на летището съобщи, че всички пътища от и към аерогарата са проходими, в терминалите се допускат само хора с валидни документи и билети и към момента всички полети се изпълняват по разписание.

190824151934-police-hk-exlarge-169

Продемократичните протести започнаха като недоволство срещу закон за екстрадицията, който ще позволи на Пекин да преследва политическите си опоненти. Въпреки че правителството замрази законопроекта, демонстрациите не спряха, а прераснаха в по-мащабно движение с искане за защита на демократичните права и свободи.


Share Follow

Leave A Reply