„Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа”, заяви днес държавният глава Румен Радев на връх Шипка пред журналисти, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве. Президентът беше помолен да коментира вчерашните твърдения на министър-председателя за причините за освобождаването на началника на НСО ген. Данчо Дяков. „Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни“, добави президентът.

бойко борисов

Запитан дали ще иска консултации за назначаването на новия началник на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба, Румен Радев напомни, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на министър-председателя. „Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“, коментира още държавният глава.

Пламен Георгиев, снимка: БГНЕС

Пламен Георгиев, снимка: БГНЕС

“В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад”, заяви президентът Румен Радев в словото си по случай 142 години от Шипченската епопея.

снимка: Дир.бг

снимка: Дир.бг

“Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Неуморен и непоколебим, бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на родината като страж на свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи”, отбеляза държавният глава.

Capture3

“Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним: че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът, че похитителите на българската история нямат място в бъдещето. Трябва да отстояваме свободата си срещу посегателства – от чужди и от свои, и да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот”, посочи още президентът Радев. “Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основа са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие”, добави той.


Share Follow

Leave A Reply