“Целта ни е не просто да бъдем членове на НАТО, а държава, която ще се справя с предизвикателства и ще работи активно за глобалната сигурност”, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски при откриването в Охрид на форума „Стратегическа комуникация и евроатлантическа интеграция: Последици за държавите от Западните Балкани”. Според държавния глава тероризмът, верският екстремизъм, нелегалната миграция, кибератаките и хибридната война няма да изчезнат след влизането на Северна Македония в НАТО.

Македония нато

„Наясно сме, че най-ефективният начин да се справим с нетрадиционните заплахи за сигурността, които са на първо място в дневния ред на НАТО, е общата конфронтация с тях. Обменът на информация и обединяването на ресурси на държавите членки и страните партньори могат само да допринесат за по-доброто справяне с предизвикателствата”, заяви той. Пендаровски подчерта, че основният стратегически пробив на държавата в областта на сигурността е поканата за членство в НАТО.

снимка: MIA

снимка: MIA

Държавният глава напомни, че членството в Алианса означава всички 29 държави да са готови да защитят сигурността на Северна Македония, която е в основата на просперитета и икономическото развитие. НАТО подкрепя също така активното участие на Македония в различни свои операции. „Перспективата на евроатлантическата интеграция и днес е основен фактор за стабилността и развитието на демокрацията в региона на Западните Балкани”, подчерта Пендаровски. Според него напредъкът на страната е видим и от приемането на Северна Македония в НАТО и ЕС ще спечелят всички.

 


Share Follow

Leave A Reply