Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да информира лидерите на ЕС по време на продължаващата среща на върха на Г-7, че в случай на Брекзит без сделка размерът на обезщетението, което Лондон трябва да плати на Брюксел, ще бъде намалено до 9 милиарда паунда, съобщава вестник „Мейл он сънди“. Когато Джонсън се кандидатира за поста председател на Консервативната партия на Обединеното кралство, той обеща да откаже да изплати на Европейския съюз 39 милиарда паунда обезщетение за напускане на Съюза, докато не бъде постигнато споразумение, удовлетворяващо Обединеното кралство.

снимка: Lawyer Monthly

снимка: Lawyer Monthly

Според изданието премиерът възнамерява да намали “законопроекта за развод” с 30 милиарда лири като “наказание” за позицията на блока срещу Брекзит. Изданието също така отбелязва, че Лондон може да намали размера на обезщетението още повече – до 7 милиарда паунда, тъй като разходите, свързани с преходния период, вече няма да са необходими в случай на твърд Брекзит.

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС

Първоначално Обединеното кралство трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март, но неуспехът на парламента на Обединеното кралство да одобри сделката на тогавашния министър-председател Тереза Мей доведе до преместването на крайния срок на 31 октомври. Една от основните пречки в преговорите за Брекзит между ЕС и Великобритания беше предпазната клауза за Северна Ирландия, която включва оставането на Северна Ирландия в Митническия съюз на ЕС, което сега Джонсън отхвърля.

снимка: www.ifa.ie

снимка: www.ifa.ie

Джонсън даде да се разбере, че иска Обединеното кралство да напусне Европейския съюз на 31 октомври, въпреки че каза, че предпочита изход със споразумение. Той призова Европейската комисия да отмени клаузата, която се стреми да избегне твърда ирландска граница чрез обвързване на страната с митническия съюз на ЕС, въпреки че Брюксел заяви, че няма да възобнови преговорите.


Leave A Reply