Жителите на созополското село Атия протестират срещу изграждането на 3 депа за опасни отпадъци. Те настояват за провеждането на местен референдум за определяне на по-подходящо място за депата. На протеста е и министърът на околната среда и водите Нено Димов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той заедно с експерти от Регионалната Инспекция по околната среда и водите се опитват да успокоят протестиращите в безопасността на обекта. Според него се е провело обществено обсъждане и е спазен законът. Там ще се съхраняват временно отпадъци като батерии, които ще стоят там, докато бъдат извозени към фирмите за рециклиране.

снимка: БНР

снимка: БНР

По-рано днес близо 100 човека проведоха мирен протест, с който частично беше блокиран пътя към Атия. Те скандираха – “Не искаме боклуци, искаме природа”. Депата се изграждат на площ от 60 дка, в защитената местност Бакърлъка на 300 метра от къщите в село Атия. Първото депо е за инертни и строителни материали, второто е за непотребни електроуреди, а третото депо е по швейцарска програма с еврофинансиране за съхранението на опасни битови отпадъци.

 


Share Follow

Leave A Reply