Година след като беше за първи път на археологическите разкопки край пловдивското село Маноле, премиерът Бойко Борисов посети най-голямата надгробна могила на Балканите – Малтепе. През настоящия археологически сезон екип на Регионалния археологически музей в Пловдив разкри впечатляваща със своите размери пирамидална кула. Тя е с височина 20 метра и е изградена от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор.

Откритите досега археологически материали – монети, глинени съдове и мраморни архитектурни елементи, датират построяването на кулата и издигането на надгробната могила в периода II – ІІІ в. сл. Хр. Сред новите открития са начупен на парчета капител от колонада с колони, които се предполага, че са били високи 3,8 метра и са крепяли 20-метровата кула. На върха й е имало каменни блокове с тегло 50 тона.7278567

В момента специалистите, които работят на терен, обследват южната част на Малтепе. Предстои да се допроучи мястото и да зазидат поредното разрушение на южната стена, оставено от иманяри през 16 век „Северната половина ще бъде проучвана и ще стигнем до гробното съоръжение следващата година. Тази година нашата цел главно е да проучим основата на кулата, да проучим периферията на могилата, за да намерим максимално части от постамента и дай Боже от статуята. А вече северната част ще я проучваме следващата година, тъй като тази година няма да остане време“. Това заяви доц. Костадин Кисьов – директор на Археологическия музей в Пловдив. Кисьов бе категоричен, че огромният монумент ще стане една от атракциите на археологията в Европа, тъй като запазена антична сграда от 20 метра като тази няма на нито едно място на целия континент.


Leave A Reply