Борис Джонсън не отрича, че обмисля спиране на дейността на парламента, за да реализира Брекзит в срок. Но опозицията в Камарата на общините успя да постигне консенсус за обща стратегия за проваляне на плана за излизане на Великобритания от Европейския съюз, каквото поискаха гражданите на страната преди повече от три години, пише базираното в Брюксел издание „Ню Еуроп“.

снимка: CNN

снимка: CNN

Изповядвайки оптимизма си в това, че е в състояние да прокара споразумение, което няма да включва предпазна клауза за ирландската граница, Джонсън настоя в понеделник, че „работата на всички“ е да реализират Брекзит, включително на опозицията.

снимка: thesrpskatimes.com

снимка: thesrpskatimes.com

Преди това, в неделя, британският премиер призна пред Би Би Си, че шансовете за сделка с ЕС са минимални, въпреки че вярва, че желанието на 27-те страни членки също е излизането на Обединеното кралство да стане факт на 31 октомври.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В плановете на Джонсън влиза и възможността за спиране на дейността на парламента. Това, според противниците на развода между Лондон и Брюксел, ще предизвика конституционна криза, защото повечето депутати са срещу Брекзит и „нито едно правителство не може да действа срещу парламента“. Лидерът на основната британска опозиционна Лейбъристка партия иска вот на недоверие срещу правителството, за да предотврати излизането на страната на 31 октомври, като планът му включва той да стане премиер, да поиска ново отлагане на излизането, да насрочи избори и да организира втори референдум, за който работническото движение ще работи за отмяна на резултатите от първия. Но постигнатият във вторник консенсус на всички партии от опозицията, включително еврофилите от Консервативната партия, е доста различен. Лидерът на Либерал-демократите Джо Суинсън даде ясно да се разбере, че няма да подкрепи правителство на Корбин.

Джеръми Корбин, снимка: БГНЕС

Джеръми Корбин, снимка: БГНЕС

Противниците на Брекзит се обединиха около т.нар. „законодателен начин“. Той представлява опит на Камарата на общините да поиска поредно отлагане на член 50, т.е. осуетяване на излизането на 31 октомври, като се гласува поправка към всеки закон, внесен от правителството след лятната ваканция. Корбин се съгласи да се включи в плана и да запази идеята си да оглави правителството като последен вариант.

Найджъл Фараж

Найджъл Фараж

Лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж, която би спечелила гръмка победа на евентуални парламентарни избори според всички анкети, обаче обяви, че е готов да работи с торите за постигане на чист Брекзит.


Share Follow

Leave A Reply