В 06.15 часа в Министерството на образованието беше генериран изпитния вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература, на който им се падна да пишат есе или интерпретативно съчинение върху откъс от „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов. Изпитът е за сесията август-септември на 2019 година, съобщиха от пресцентъра на МОН. Изпитният вариант за теста е генериран от възможни над 11 млн. комбинации. На изпита, който се е състоял в 175 училища в страната, са се явили 3817 зрелостници.

ДЗИ, матура

Тестът по български език и литература се състои от три модула. Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостниците. Вторият е с 10 въпроса със свободен отговор, които носят 40 точки, а третият модул – 41-ият въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която зрелостниците пишат есе или интерпретативно съчинение. Този модул носи 30 точки.
На Интернет страницата на Министерството на образованието и науката е публикуван тестът от матурата и ключът с верните отговори към него.


Share Follow

Leave A Reply