Американската администрация ще работи за връщане на формата Г-8 с участието на Русия. Това заяви държавният секретар Майк Помпео в интервю за телевизионния канал Fox News, текстът на който бе разпространен от пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, предава TACC.

Майк Помпео, снимка: БГНЕС

Майк Помпео, снимка: БГНЕС

На въпрос дали Русия трябва да бъде поканена да се присъедини към групата на седемте най-големи икономики в света, първият дипломат на Вашингтон Майк Помпео отговори така: „Да, президентът смята така“. Попитан дали е съгласен с идеята, той отговори: „Президентът (на САЩ) вярва, че трябва да направим това. Работя за него. Разбира се, ще работим за тази цел”, заяви държавният секретар.
По-рано държавният глава на САЩ Доналд Тръмп по време на пресконференция след срещата на върха на Г-7 в Биариц заяви, че е склонен да търси възобновяване на формата на Г-8 с руско участие, въпреки непопулярността на тази инициатива.

снимка: www.en24.news

снимка: www.en24.news

На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че завръщането във формата не е самоцел за Русия, тъй като множество въпроси са по-ефективно разрешени във формата Г-20. В същото време той припомни, че руският президент Владимир Путин вече многократно е заявявал, че Москва не отказва да общува с други държави в какъвто и да е формат.


Share Follow

Leave A Reply