Президентът на Сърбия Александър Вучич все още не е получил покана от Полша да присъства на честването на 80-годишнината от началото на Втората световна война на 1 септември, научи белградският ежедневник „Политика“ от сръбското президентство. Според Министерството на външните работи, посолството на Сърбия във Варшава е получило информация, че са поканени само членове на ЕС, НАТО и Източното партньорство.

Това ще бъде второто голямо събитие, на което Сърбия няма да бъде представена в съответствие с историческата си роля и статута на страна-победител, коментира вестникът, като припомня, че на отбелязването на 100-годишнината от победата в Първата световна война на 11 ноември миналата година, Франция разположи президента на Сърбия в страничните редове, а в същото време настани държавния глава на Косово Хашим Тачи точно зад Владимир Путин. Официален Париж също постави хърватския президент Колинда Грабар Китарович на първи ред.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Остри критики към Полша дойдоха и от Москва. А именно, Владимир Путин дори не получи покана за събитието, на което се очаква да присъстват около 20 световни лидери. Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия, заяви, че „всички мемориални събития във всяка страна по света, посветени на годишнините от Първата световна война или Втората световна война, не могат да се считат за завършени без участието на Русия, тъй като нейната роля за завършването на Втората световна война не може да бъде пренебрегната.Той припомни, че само за освобождаването на Полша от нацистите, които я превземат през 1939 г., са дали живота си 600 хиляди съветски войници.

Ръководителят на кабинета на полския президент Кристоф Шчарски заяви, че се очакват 40 чуждестранни делегации, около 250 гости от цял свят, включително президенти, премиери, председатели на парламенти, външни министри, министри на отбраната, както и пратеници на европейските кралски семейства. В отговор на въпроса защо Русия не е поканена, той каза, че „президентът (на Полша) е решил да покани страните от Европейския съюз и Източното партньорство, Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова, Украйна. И Русия не участва в нито една от тези организации“.

По-рано полските власти взеха своето решение да не канят руски представители, обяснявайки, че на 1 септември 1939 г. Русия все още не е участвала във войната и Полша иска да отбележи годишнината с онези страни, с които сега тя работи в тясно сътрудничество. Полската консервативна партия „Право и справедливост“, която е на власт в страната, според медиите е избрала този формат, за да отбележи годишнината от нападението над Полша и началото на избухването на войната с днешните съюзници на НАТО и Европейския съюз, за да избегне руския президент, който беше поканен на предишната кръгла 70-годишнина.


Share Follow

Leave A Reply