Компания „Телеграм“ планира в рамките на следващите два месеца да пусне първата партида собствена криптовалута „Грам“, съобщава „Ню Йорк Таймс”. Планира се и създаването на електронни портфейли, които ще са достъпни за 200-300 милиона потребители на „Телеграм“ в цял свят. Целта е „Грам“ да се превърне в новата онлайн валута и начин за изпращане на пари във всяка точка на света. През 2018 г. „Телеграм“ съобщи за разработването на блокчейн-платформата „Телеграм оупън нетуърк“ със собствена криптовалута „Грам“. В рамките на два месеца бяха привлечени 1,7 милиарда долара от около 200 инвеститора.

Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

„Телеграм” не е първата компания, която разработва собствена криптовалута. В началото на август една от големите търговски вериги „Уалмарт“ подаде заявка за патент, позволяващ създаването на криптовалупа. Тя може да бъде вързана за американския долар и да е достъпна само за отделни търговци и партньори.

Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

„Фейсбук” също разработва криптовалутата „Либра“. До края на 2019 г. ще приключи тестването и се очаква тя да бъде пусната на глобално ниво в началото на 2020 г. Предполага се, че криптовалутата ще се ползва за заплащане на стоки и услуги, както и за парични преводи.


Share Follow

Leave A Reply