В последните години в страните от Европейския съюз се наблюдава повишаваща се диверсификация на организацията на работното време на трудещите се. За 2018 г. над 30% от работещите са имали нередовен работен график. Близо 40% са работели различен брой часове в дните от седмицата срещу 32% за 2010 г. Това сочат данните, които синдикалната организация КТ “Подкрепа” представи по време на международна конференция на тема „Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място“. На събитието присъстваха Норберт Клайн, Димитър Манолов, Бисер Петков, Веселин Митов, Милена Георгиева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Данните показват, че за 2018 г. 33% от хората са били с т. нар. “плаващо” начало и край на работния ден, 32% са работели различен брой часове всяка седмица срещу 26% за 2010 г. Отбелязва се още, че има тенденции на пазара на труда и с нередовната организация на работното време, което води до неустойчиви доходи и недостатъчно полаган труд, като предлагат минимална или никаква защита на работника по отношение на работодателя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов заяви, че в процес на събирането е подписка на синдикалните организации и федерации на Европейската федерация на индустриалните работници за ограничаване на сформираното изчисляване на работното време. Според него дори и да няма нарушения в него, има грешки и те трябва да бъдат непременно поправени. „Сформирането изчисляване на работното време се разпростира в дейности, в които няма място и полагането на извънреден труд е в огромни количества”, съобщи Манолов. Той се позова на данни на европейската статистика, според която България е една от страните, в които се полага най-голямо количество труд, голяма част от него извънреден. Той подчерта, че няма нищо против да се полага извънреден труд, но и да се заплаща като труд след края на работното време, на националните празници и в почивните дни.


Share Follow

Leave A Reply